10. VIROVITIČKA KLAVIRIJADA

Prošli je tjedan GŠ Jan Vlašimsky održala svoju jubilarnu, desetu po redu Klavirijadu, natjecanje klavirista i ugostila 54 učenika i njihovih mentora iz deset škola diljem Slavonije i Zagreba.

Samo je natjecanje trajalo cijela dva dana jer, osim što su natjecatelji bili brojni, oni stariji, koji pohađaju srednje škole, imali su ozbiljne programe i do 20 minuta. Tako su glazbenom dvoranom naše Virovitičke glazbene škole odjekivali snažan Beethoven, zaigrani Mozart, romantični Chopin ili pak naš Blagoje Bersa sa svojim čarobnim melodijama.

Prva je Virovitička Klavirijada krenula sad već davne 2013.godine kao projekt entuzijastičnih nastavnika Klavirskog odjela škole u želji da učenicima GŠ Jan Vlašimsky osiguraju prostor za prezentaciju svog rada kao i da ih motiviraju natjecanjem. Na prvu su Klavirijadu pozvali još par škola kao goste i prijatelje. Međutim, pokazalo se da je Klavirijada tako lijepo odjeknula i zainteresirala Slavoniju, da joj je misija postala da poveže Slavonske glazbene škole i postane jedan veliki regionalni događaj koji će klavirskom obrazovanju dati podstrek i okvir za druženje i dijeljenje iskustava kao i prijateljsko okruženje u kojem mladi klaviristi mogu odmjeriti snage i vidjeti gdje još imaju prostora za učenje i napredovanje. Što je, kako vidimo, i ostvarila!

S godinama Klavirijada je rasla, ne toliko brojčano, koliko svojom kvalitetom pa danas može stajati uz bok bilo kojem regionalnom i mnogim međunarodnim natjecanjima, a kroz nju je prošlo 10 škola s 530 natjecatelja iz cijele Slavonije i Zagreba.

Na Klavirijadi se natjecatelji natječu unutar svoje kategorije, a jedna kategorija odgovara razredu glazbene škole koji učenik pohađa. Takva je podjela omogućila i samim glazbenim školama da steknu uvid u svoje jače i slabije strane što je vremenom dovelo do rasta kvalitete same nastave pa onda i rezultata.

Ocjenjivački sud čine tri vrsna profesora klavira, iz redova izvrsnih savjetnika, nastavnika savjetnika i mentora, gdje svakako moramo istaknuti naše vrijedne profesorice Mirjanu Dizdarević Bjelajac, nastavnicu savjetnicu i Karolinu Petrović, nastavnicu mentoricu koje su budnim uhom i okom pratile svakog natjecatelja, kako nitko ne bi ostao zakinut. No svaki ocjenjivački sud mora imati članove iz raznih škola pa su tako osnovnoškolske kategorije ocjenjivale: Jelica Kuzmin,nastavnica savjetnica iz Zagreba, Svetlana Relić,nastavnica mentorica iz Bjelovara i naša Mirjana Dizdarević Bjelajac, a srednju školu Tihana Ivanković,izvrsna savjetnica iz Osijeka, Jelica Kuzmin i Karolina Petrović.

Nagrade se dobivaju po broju osvojenih bodova, pa tako 1. nagradu mogu dobiti natjecatelji koji su osvojili više od 90 bodova, 2. nagradu oni koji su osvojili više od 80 bodova, a oni koji osvoje više od 70 bodova, dobivaju 3. nagradu. Natjecatelji koji se svojom izvedbom posebno istaknu, mogu osvojiti Posebnu nagradu. Tako je ove godine dodijeljena nagrada i za najmlađu natjecateljicu, a bilo je kandidata koji su možda mogli osvojiti nagradu za najbolje odjevene klaviriste – kada bi se ta nagrada dijelila.

Šalu na stranu, iako je Klavirijada bila vesela, natjecatelji su vrlo ozbiljno i profesionalno odsvirali svoje programe, a nivo Klavirijade je svojim dolaskom potvrdio i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice Alen Bjelica koji se publici obratio na otvorenju i dao do znanja koliko takav događaj znači i samoj Virovitici.

Događaj je završio prekrasnim koncertom najbolje plasiranih natjecatelja pred prepunom dvoranom škole, a sudionici su se razišli u zagrljajima i iščekivanju sljedećeg susreta.

Laureat natjecanja je Matej Markulić iz GŠ Požega, koji je pod vodstvom svoje mentorice prof. Matee Šeremet u 2. kategoriji osvojio nevjerojatnih 100 bodova. Bravo Matej!

A evo i pobjednika pojedinih kategorija iz naše škole:

U 4. kategoriji pobijedila je Lisa Petrović s osvojenih 95 bodova – mentorica Mirjana Dizdarević Bjelajac, dok je u srednjoj školi u 2.S. kategoriji pobjedu odnijela Palma Ramljak s osvojenih 98 bodova – mentorica Karolina Petrović. U 3.S. kategoriji, također s osvojenih 98 bodova pobjedničko mjesto je Klara Volenik podijelila s Evom Konfortom iz Zagreba. Klaru je pripremala Mirjana Dizdarević Bjelajac.

Palma i Klara su osvojile i posebne nagrade kao natjecateljice s najvišim brojem bodova nakon laureata.

Kako Lisa, Palma i Klara nikako nisu jedine naše učenice s izvrsnim plasmanom, donosimo i ostale rezultate:

  1. nagrade osvojile su: Mila Perić, Marta Kovačević, Gabriela Šurkalović, Elena Lesić i Tena Blažević
  2. nagrade osvojili su: Božica Volenik, Mia Lukač, Mia Škorić, Iskra Ivček, Merry Zalogaj, Riana Zalogaj, Lana Maras, Matej Tomašić, Lucija Šipek, Lara Pokupić, Una Bjelajac i Jan Stilinović,
  3. nagrade osvojile su: Iva Knežević i Petra Kubin

Učenike su vrijedno pripremali njihove mentorice i mentori: Mirjana Dizdarević Bjelajac, Perica Mihaljević, Mihael Mojzeš, Karolina Petrović i Daniela Savinovski.

Čestitamo svim sudionicima!

Također čestitamo i svim nastavnicima koji su iz sjene taj događaj organizirali pod vodstvom pročelnice Klavirskog odjela Daniele Savinovski, kao i ravnatelju Damiru Mihaljeviću, koji svojim djelovanjem daje neophodnu logističku podršku bez koje Glazbena Škola Jan Vlašimsky ne bi mogla opravdati status najbolje glazbena škole u Hrvatskoj koji je već jednom osvojila.