FOTO: Akademski harmonikaški orkestar sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule gostovao u Virovitici

Posjetitelji Kazališta u Virovitici u petak su mogli uživati u vrhunskom glazbenom ugođaju koji im je pružio Akademski harmonikaški orkestar sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule. Pod ravnanjem profesora Slavka Magdića orkestar je izveo odličan jednosatni program sastavljen uglavnom od glazbenih uradaka stranih i domaćih skladatelja klasične glazbe posebno aranžiranih za harmonikaški orkestar.

U nekoliko skladbi harmonikašima su se pridružili i udaraljkaši te klavirska pratnja, a jedna od najvećih odlika orkestra je odlična uigranost i virtuozna izvedba veoma zahtijevnih glazbenih djela. Pulski orkestar čine studenti Odsjeka klasične harmonike, koji tijekom petogodišnjeg studija stječu kompetencije za stručno obavljanje zadataka profesionalnog orkestralnog glazbenika. Mnogi od njih danas su istaknuti solisti i pedagozi u sredinama gdje djeluju i stvaraju. Orkestar redovito nastupa u zemlji i inozemstvu, a koncert u Virovitici bio je i početak njihove nove velike turneje u Hrvatskoj i nekim susjednim zemljama. Ono što je osnivanjem postavljeno kao glavna zadaća orkestra aktualno je i danas: popularizacija harmonike kao akademskoga glazbala te popularizacija djela skladanih za taj instrument.

To je potvrdio i prvi čovijek pulske glazbene akademije Baskhim Shehu koji je u sinoćnjem obraćanju virovitičkoj publici obećao i daljnju dobru suradnju s našim gradom i Glazbenom školom. Sve nazočne pozdravio je i ravnatelj Glazbene škole Damir Mihaljević koji je zahvalio glazbenicima iz Pule, profesorima virovitičke Glazbene škole, gradu Virovitici i svima onima koji su doprinijeli da se ovakav rijetko viđeni glazbeni spektakl održi upravo pred virovitičkom publikom. Organizator cjelokupnog programa bila je Glazbena škola Jana Vlašimskog iz Virovitice. (www.icv.hr; bs; foto: Matija R.)