Fotogalerija: Koncertom sljedbenika djela Jana Vlašimskog započela 12. po redu manifestacija „Proljetni zvuci Jana Vlašimskog“

U organizaciji Saveza Čeha u RH i Češke besede Virovitica u petak, 9.svibnja započela je 12. po redu manifestacija „Proljetni zvuci Jana Vlašimskog“ koncertom sljedbenika djela Jana Vlašimskog Gradu za 780. obljetnicu. U Gradskom muzeju manifestaciju je otvorio Ivan Kovačević, jedini živući učenik Jana Vlašimskog uz korepeticiju Perice Mihaljevića, a zatim su posjetitelje glazbom razgalili učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky, Mješoviti pjevački zbor i komorni sastav virovitičke Češke besede, Tamburaški orkestar i vokalni sastav HPD-a „Rodoljub, Puhački orkestar Češke besede i na kraju Gradska glazba Virovitica koja je, između ostaloga,izvela i djelo Jana Vlašimskog“Virovitičko šetalište“.

Zbog bolesti svoj nastup su morali otkazati učenici Područne glazbene škole Dr. Marijana Jergovića. Uz brojne virovitičane otvorenju manifestacije nazočili su: u ime Virovitičko podravske županije i župana Tomislava Tolušića pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Vesna Šerepac, dok je u ime grada Virovitice i gradonačelnika Ivice Kirina nazočne pozdravio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica koji je naglasio kako je Jan Vlašimsky,djelujući kroz glazbu onoga vremena, na Viroviticu ostavio veliki trag koji je vidljiv i danas.

Pokrovitelji manifestacije su Savez za nacionalne manjine RH,Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, TZ Grada Virovitice, Flora Vtc, Gradski muzej i Crkva sv.Roka. Manifestacija se nastavlja u subotu,10.svibnja koncertom u Crkvi sv.Roka nakon večernje svete mise na kojemu će biti izvedena i djela Jana Vlašimskog. (www.icv.hr; foto: Matija R.)