Učenici škole nastupili na predstavljanju časopisa Zavičaj

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici sinoć je u Gradskom muzeju predstavio trobroj (25,26 I 27) časopisa “Zavičaj”. Glavni urednik časopisa Ivan Zelenbrz je opravdao zakašnjenje izlaska časopisa nedostatkom financijskih sredstava iz gradskog proračuna, a kako je kazao, sponzore je teško pronaći. Čitateljima će ovo zakašnjenje nadoknaditi povećan broj stranica i mnoštvo zanimljivih tema.

Arheološke teme obradili su kustosice Jasmina Jurković-Petras, Silvija Salajić i učenik gimnazije Domagoj Šegregur. Povijesne članke potpisuje Zorislav Milković koji je pisao o 800 godina Orahovice, Miroslav Novosel o povijesti Špišić Bukovice i Danica Draganić o naplati desetine u selima virovitičkog kraja. Povijest športa obradili su Ivan Duvnjak koji je pisao o 100 godina nogometa u Virovitici i Lackica Horak-Jergović o počecima igranja rukometa i zlatnim godinama rukometašica “Lokomotive,” a u povodu 60. obljetnice rukometa u Virovitici.

Teme iz etnologije i etnografije obradile su Natalija Vidak i Jasmina Jurković-Petras. U dijelu koji donosi poeziju i prozu prilozi su Mirjane Vodopić o pjesniku i domoljubu Tomislavu Petrincu, nove pjesme Mirka Kovačevića i dio pomorskog putopisa Slavka Cimermana.

Posebno je zanimljiva tema Martina Lovretića o identifikaciji darovitih učenika, dok je Ivan Zelenbrz podsjetio na 90. obljetnicu virovitičke Gimnazije. O nastavi u školi i religioznosti učenika prilozi su Siniše Brlasa, a o tome što se događa s mladima piše Goran Friedrich.

Na zadnjim stranicama nalaze se tekstovi o obilježavanju dana Matice hrvatske u Virovitici, koje je tekstom i slikom zabilježila Mirjana Vodopić, u Slatini Jadranka Srdoč i Danica Krehula i u Orahovici Damir Najmenik. Time je uspostavljena sadržajnija suradnja s ograncima u Orahovici i Slatini, koja bi se trebala nastaviti iduće godine u sljedećim brojevima “Zavičaja,” kazao je Zelenbrz.

U predstavljanju “Zavičaja” sudjelovali su autorica priloga o rukometu Lackica Horak-Jergović i Martin Lovretić koji je govorio o identifikaciji nadarenih učenika.

U novom trobroju “Zavičaja” nalazi se i dodatak, nosač zvuka s najpoznatijim skladbama doktora Marijana Jergovića kao dar svim čitateljima za blagdane.

Glazbom su svečanost oplemenili svojim nastupom učenici Glazbene škole Jana Vlašimskog iz Virovitice. Časopis se može kupiti u prostorijama Matice hrvatske u prizemlju dvorca.

/ MV/

22. prosinca 2009. – Novosti