Kupljena dva vrijedna klavira

Da bi što kvalitetnije i praktičnije riješila obuku učenika klavirista, Glazbena škola “Jan Vlašimsky” iz Virovitice putem javne nabave vlastitim sredstvima kupila je dva vrlo vrijedna klavira marke Yamaha.

– Na taj način Glazbena škola je zaokružila potrebe svojih učenika klavirista – istakla je ravnateljica Karolina Petrović. – Sada svaka učionica posjeduje dva glazbala s tipkama, odnosno ili kombinaciju klavir i pijanino, klavir i klavir ili pijanino i pijanino, osim koncertne dvorane u kojoj se nalazi jedan klavir. Potreba za dva glazbala s tipkama u učionici je iz više razloga.

Prvi je kvalitetnije i praktičnije, odnosno brže ispravljanje pogrešaka učenika u sviranju, a u isto vrijeme učitelj koji sjedi za drugim glazbalom može svirajući pratiti učenika i pokazati mu kako ispravno odsvirati pojedini dio skladbe. Drugi razlog je mogućnost vježbanja klavirskih dueta, a treći rasterećenje i samim time duža trajnost glazbala. To napominjem i zato što je klavirski odjel koji ima 63 učenika najveći odjel u Glazbenoj školi i svake godine iznjedri veliki broj uspješnih natjecatelja. Postoji 6 učionica za klavir, 6 učitelja klavira i ukupno 15 glazbala (pijanina i klavira).

Posebno raduje podatak da smo ta dva nova klavira kupili za samo 171 tisuću kuna. U nekim drugim okolnostima prošli bismo daleko skuplje, jer je cijena samo jednog klavira više od 130 tisuća kuna – istakla je ravnateljica Karolina Petrović. Glazbena škola u veljači ima brojne aktivnosti koje su započele koncertom klavirista u srijedu, 1. veljače, a na kojemu su nastupili učenici svih uzrasta svirajući četveroručno (dvoje učenika za istim klavirom), šesteroručno, pa čak i osmeroručno (za najmlađi uzrast). Osim toga provedena je i audicija za regionalno i međunarodno natjecanje. Na regionalno natjecanje koje će se krajem veljače održati u Križevcima, Samoboru i Novoj Gorici plasiralo se 9 učenika, a na međunarodnom natjecanju koje će se također krajem veljače održati u Poreču sudjelovat će 4 učenika gitarista.

www.icv.hr

08. veljače 2012. – Novosti