O školi

Glazbena škola u Virovitici počela je s radom davne 1886. godine. Prvi ravnatelj i učitelj bio je Jan Vlašimsky, svestrani glazbenik iz Češke, po kome škola danas ponosno nosi ime. Tada se u školi učila violina, a nosila je naziv Guslačka škola.

Škola se godinama razvijala, a posebno veliki razvoj i povećanje broja učenika prisutno je u posljednje 4 godine. Danas škola provodi predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski glazbeni program koji pohađa ukupno 352 učenika i 60 polaznika, s kojima radi 40 djelatnika.

U školi se svira 12 različitih glazbala: glasovir, gitara, harmonika, violina, klarinet, saksofon, truba, trombon, tuba, flauta,tambura (bisernica,brač) i violončelo.

Svi učenici pored sviranja na instrumentima uče i solfeggio, a od trećeg razreda OŠ su obvezno uključeni u skupno muziciranje koje se sastoji od pjevačkog zbora, harmonikaškog, tamburaškog, puhačkog ili gitarističkog orkestra kao i komornih sastava.

Od školske godine 2009./2010. škola provodi i srednjoškolski glazbeni program, glazbenik instrumentalist i glazbenik teoretičar,a isto tako i pripremni razredi kao i solo pjevanje.

Djeluju komorni sastavi kao i orkestri: harmonikaški, tamburaški, puhački, sastav udaraljki, komorni sastav gitara, violina, truba i sl. Od 2007. godine djeluje i područna škola u Pitomači. Organizatori smo brojnih koncerata i smotri, koji okupljaju glazbenike iz Republike Hrvatske, a i šire. Škola je dobila brojna priznanja za rad, a posebno se ističu Zahvalnica Grada Virovitice za 120 godina djelovanja škole iz 2006. godine i  Godišnja nagrada Virovitičko-podravske županije za iznimna ostvarenja značajna za razvoj Županije u područji znanosti i prosvjete iz 2008. godine.

Godinama smo se borili s problemom prostora, no danas sa smješkom na licu možemo reći da je taj problem prošlost i od rujna 2008. godine   škola djeluje u novouređenom, nadograđenom i suvremeno opremljenom  prostoru koji ima i  koncertnu dvoranu, u kojoj je nastupio i  pijanista  svjetskoga glasa, Maksim Mrvica. Učenici  redovito nastupaju na koncertima, smotrama i natjecanjima, gdje ostvaruju lijepe rezultate.