Glazbena škola u Virovitici počela je s radom davne 1886. godine. Prvi ravnatelj i učitelj bio je Jan Vlašimsky, svestrani glazbenik iz Češke, po kome škola danas ponosno nosi ime. Tada se u  školi  učila violina, a nosila je naziv Guslačka škola. Škola se godinama razvijala, a posebno veliki razvoj i povečanje broja učenika prisutno je u posljednje 4 godine. Danas  škola  provodi predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski glazbeni program koji pohađa ukupno 357 učenika, s kojima radi 35 djelatnika. U školi se svira 10 različitih glazbala: glasovir, gitara, harmonika, violina, klarinet, saksofon, truba, trombon, flauta i tambura.
o skoli1Djeluju  komorni sastavi kao i orkestri: harmonikaški, tamburaški, puhački, sastav udaraljki, komorni sastav gitara, violina, truba i sl. Od 2007. godine djeluje i područna škola u Pitomači. Organizatori smo brojnih koncerata i smotri, koji okupljaju glazbenike iz Republike Hrvatske, a i šire. Škola je dobila brojna priznanja za rad, a posebno se ističu Zahvalnica Grada Virovitice za 120 godina djelovanja škole iz 2006. godine i  Godišnja nagrada Virovitičko-podravske županije za iznimna ostvarenja značajna za razvoj Županije u područji znanosti i prosvjete iz 2008. godine.

o skoli2Godinama smo se  borili s problemom prostora, no danas sa smješkom na licu možemo reći da je taj problem prošlost i od rujna 2008. godine   škola djeluje u novouređenom, nadograđenom i suvremeno opremljenom  prostoru koji ima i  koncertnu dvoranu, u kojoj je nastupio i  pijanista  svjetskoga glasa, Maksim Mrvica. Učenici  redovito nastupaju na koncertima, smotrama i natjecanjima, gdje ostvaruju lijepe rezultate.

o skoli3